Välj en sida

Nationaldag och ledig måndag! Då blir det såklart tårta! Min favorittårta är en marängig gräddtårta från min bok Sött från förr. Här är receptet:

BOTTEN

  • 3 äggvitor
  • 1⁄2 tsk 12-procentig ättika
  • 1 liten nypa salt
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk majsstärkelse

GARNERING

  • 2 dl vispgrädde
  • valfria frukter eller bär

Skilj ut äggvitorna i en ren och torr bunke. Tillsätt ättikan och en nypa salt och vispa hårt tills äggen är kritvita och man kan vända bunken upp och ner utan att smeten rör sig. Vispa i sockret, vaniljsockret och majsstärkelsen, lite i taget. Bred ut smeten försiktigt till en rund botten (cirka 25 centimeter i diameter) på en plåt med bakplåtspapper. Sätt marängen i nedre delen av ugnen i 200 grader och sänk därefter genast värmen till 100 grader. Grädda i cirka 75 minuter. Stäng av ugnsvärmen och låt marängen fortsätta torka i eftervärmen tills ugnen är kall. Ta försiktigt marängen från bakplåtspappret. Om det är svårt att få loss den kan man pensla pappret med lite kallt vatten. Vispa grädden och bred ut rikligt på undersidan av kakan och runt kanterna av tårtan. Dekorera med frukt eller färska bär.

Bild av Josefin Casteryd från Sött från förr.

Kommentarer

Pin It on Pinterest