Välj en sida

I dag tänkte jag bjuda på en klassisk mjuk kaka som får en somrig och frisk smak av citron. Sockerkakan blir extra lyxig med hjälp av en citronsockerlag som penslas på kakan efter gräddningen.

KAKA

 • 75 g smör
 • 2 ägg
 • 2  dl socker
 • skal från en citron
 • saft från en citron
 • 3  dl vetemjöl
 • 2 tsk bakpulver
 • 1 dl mjölk

SOCKERLAG

 • 1 dl vatten
 • 1 dl socker
 • saft från en citron

GARNERING

 • skal från en apelsin
 • skal från en citron

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker och tillsätt finrivet citronskal och citronsaft. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner tillsammans med det smälta smöret och mjölken. Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform och grädda i cirka 40 minuter i 175 grader.

Koka upp vattnet till sockerlagen och rör ut sockret i den. Låt svalna och pressa ner citronsaften. När kakan är klar – stjälp upp den ur formen och pensla sockerlagen över den så att den sjunker in i kakan. Dekorera eventuellt med citronskal och apelsinskal.

Kommentarer

Pin It on Pinterest