Välj en sida

I dag tänkte jag bjuda på en kaka från min kommande bok “Mjuka kakor”, som jag är helt kär i! Receptet bygger på klassiska whoopie cookies, men kakan bakas som en enda stor och smarrig mjuk kaka, med krämig chokladsmörkräm inuti och ovanpå. Kakan på bilden är bakad i en form som är cirka 16 cm i diameter, men det går också fint att baka den i en större form. Tänk på att den blir lite lägre då och att den inte behöver riktigt lika lång tid i ugnen.

recept på whoopie cake

KAKA

 • 100 g rumsvarmt smör
 • 2 dl ljust muscovadosocker
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 1 ägg
 • 3 ½ dl vetemjöl
 • 1 ½ tsk bikarbonat
 • ½ tsk salt
 • 1 dl kakao
 • 1 dl mjölk

FYLLNING

 • 50 g hackad mjölkchoklad
 • 150 g rumsvarmt smör
 • 2 dl florsocker

GARNERING

 • chokladsås

Rör samman smör, muscovadosocker och vaniljsocker till en fluffig smet. Tillsätt ägget och rör om ordentligt. Blanda vetemjöl, bikarbonat, salt och kakao i en separat bunke och sikta ner under omrörning. Blanda sist ner mjölken. Bred ut smeten i en smord, rund form (ca 16-18 cm i diameter) pudrad med kakao. Grädda i 175°C i 20-25 minuter (kontrollera med en baksticka att kakan är torr i mitten). Låt svalna, stjälp ur formen och skär i två lager.

Gör fyllningen genom att smälta chokladen över ett vattenbad eller i mikrovågsugn och ställa den att svalna. Vispa smör och florsocker luftigt och vispa därefter ner den smälta chokladen. Bred en tredjedel av fyllningen på det undre kaklagret och lägg det övre över den. Bred resten av fyllningen över och runt kakan med en smörkniv, eller spritsa små toppar över den. Ringla lite chokladsås över alltsammans och servera.

Kommentarer

Pin It on Pinterest