Välj en sida
Vaniljglass recept

Vaniljglass. Foto: Nicklas Thegerström.

Vanilj har ett väldigt oförtjänt rykte om sig att vara trist och vanligt. Men sanningen är att det inte finns något som slår en riktigt välgjord gräddglass med smak av färsk vaniljstång.

Jag minns när jag första gången beställde glass tillsammans med min mormor. Vi var i hennes hemstad Visby och antalet glassmaker var fler än jag vid min då ringa ålder någonsin kunnat drömma om. Viol och kokos och exotiska frukter. Choklad i otaliga varianter. Tutti frutti, bubbelgum och lakrits. Vad skulle man välja?

Jag kommer faktiskt inte ihåg vilka smaker jag till sist beslutade mig för, men jag minns väldigt tydligt min mormors beställning: “En strut med tre kulor. Vanilj, alla tre”.

Chocken! All denna waste av fantastiska smakupplevelser, minns jag att jag tänkte. Men nu, såhär några decennier senare, förstår jag precis hur hon tänkte.

Här är mitt bästa recept på gräddig vaniljglass.

VANILJGLASS

  • 2 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 2 1/2 dl fet mjölk
  • 2 dl grädde
  • 1 vaniljstång

Vispa ihop ägg och socker och blanda ner mjölken. Skär vaniljstången på längden, skrapa ur kärnorna och blanda i både stång och kärnor. Låt blandningen sjuda försiktigt under omrörning tills den blir tjock. Ta upp vaniljstången. När smeten har svalnat – blanda i grädden. Kör i glassmaskin eller häll på burk och ställ i frysen. Skaka om burken, eller rör om i den, lite då och då tills glassen fryst färdigt. Ta fram en stund innan servering så att den mjuknar.

TESTA OCKSÅ: CHOKLADGLASS

Chokladglass

gräddglass

Gräddglass med vanilj. Foto: Nicklas Thegerström.

Kommentarer

Pin It on Pinterest