Välj en sida

Visst är kärleken värd att firas med en riktigt god kaka? Det fina med den här kakan, som kommer från min första kokbok “Söta saker”, är att man kan baka den när som helst på året och nästan omedelbart skickas tillbaka till varma sommarkvällar och soliga saftkalas i trädgården. Allt som behövs är lite sparad sommar i form av olika bär i frysen. Jag serverar den med fluffig fläderblomsgrädde och stora buketter citronmeliss.

Till kakan på bilden har jag använt en deciliter vardera av jordgubbar, blåbär, hallon och björnbär, men det går bra att använda vilka bär som helst, både färska och frysta.

KAKA

  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 3 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1⁄2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4 dl bär

FLÄDERBLOMSGRÄDDE

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk outspädd fläderblomssaft

Smält smöret och låt det svalna. Blanda samman alla ingredienser – bären sist så att de inte går sönder – och häll smeten i en smord form med löstagbar kant (jag har använt en hjärtformad springform för kakan på bilden). Ställ kakan i nedre delen av ugnen, 175 grader varm, och grädda i 30–40 minuter. Kakan ska bli fast, men inte helt torr, och den kan behöva lite längre gräddningstid om man använder frysta bär. Vispa grädden tillsammans med fläderblomssaften och servera till den svalnade kakan.

Bilden är tagen av Nicklas Thegerström och kommer från boken Söta saker.

Kommentarer

Pin It on Pinterest