Välj en sida

Släta saffransknutar är en bortglömd favorit som slår det mesta på julfikabordet. Jag tycker att de passar extra bra såhär i mellandagarna, när man fått lite nog av det allra allra sötaste och längtar efter något rejält och stabilt. Åtminstone i några dagar…

Har man ett par kuvert saffran över i plånboken efter julbaket så rekommenderar jag verkligen att baka dessa saftiga bullar som mellandagsterapi. Här är receptet.

SAFFRANSKNUTAR

BULLAR

 • 2 kuvert saffran à 1⁄2 g
 • 1 sockerbit
 • 1 msk rom
 • 50 g jäst
 • 5 dl mjölk (2 dl kall, 3 dl fingervarm)
 • 150 g rumsvarmt smör
 • 1⁄2 tsk salt
 • 1 1⁄2 dl strösocker
 • ca 12 dl vetemjöl

GARNERING

 • ägg till pensling
 • florsocker

Stöt saffranet med sockerbiten i en mortel och häll över romen. (Vill man inte använda rom kan man byta den mot ljummet vatten.) Låt blandningen stå och dra och rör under tiden ut jästen i två deciliter kall mjölk. Värm de resterande tre decilitrarna mjölk till 37 grader. Slå den över jästblandningen och rör om. Tillsätt det rumsvarma smöret, skuret i bitar, och därefter salt, socker och saffransbland- ningen. Arbeta ner mjölet – lite i taget – tills degen är fast, men inte för hård. Använd bara så mycket mjöl som behövs för att degen ska vara knådbar – detta kan variera i deciliter beroende på hur hårt packat mjölet är. Arbeta degen för hand eller med degkrokstillsatsen till elvispen i minst tio minuter. Ställ att jäsa i cirka en timme under duk.

Knåda den jästa degen på mjölat bakbord för hand. Dela degen i två delar för att få den lättare att baka ut. Rulla till längder och skär i 2-3 centimeter breda bitar. Rulla ut bitarna till runda stänger och tvinna till knutar. Låt bullarna jäsa på plåt under duk i ytterligare 30 minuter och pensla dem därefter med ett uppvispat ägg. Grädda i 225 graders värme i 5-10 minuter. Bullarna är klara när de är gyllenbruna. Låt svalna på galler och pudra över florsocker.

Recipe in English:

PLAIN SAFFRON BUNS

BUNS

 • 1/2 tsp saffron strands
 • 1 sugar cube
 • 1 tbsp rum
 • 50 g fresh yeast
 • 2 1/2 cups milk (1 cup cold, 2 1/2 cups lukewarm)
 • 3/4 cups unsalted butter
 • 1/2 tsp salt
 • 3/4 cup granulated sugar
 • ca 6 cups wheat flour

TO GARNISH

 • 1 egg for brushing (lightly beaten)
 • confectioner’s sugar

Ground the saffron with the sugar cube in a mortar and pour the rum over the spice. Let the mixture sit for at least 10 minutes. In the meantime, crumble the yeast into a baking bowl and add one cup of cold milk. Stir until the yeast is dissolved. Heat the remaining two and a half cups of milk to 98° F. Pour it over the yeast mixture and stir. Add the butter, cut into pieces, and then the salt, sugar and saffron infusion. Knead in the flour – a cup at a time – until the dough is firm, but not too tight and still a bit sticky. Use only as much flour as needed for the dough to be kneadable – the exact measure can vary depending on how tightly packed the flour is. Work the dough by hand for at least ten minutes.

Set to rise for about an hour under a clean kitchen towel. Knead the risen dough on a floured surface by hand for at least 15 minutes and roll it out into a large roll . Cut into 1 inch pieces and roll out into long strands. Twist and tie together the strands into tight knots. Let the buns rise covered on a plate for another 30 minutes and then brush them with a beaten egg. Bake at 437°F for 5-10 minutes. The buns are ready when they are golden brown. Let cool and garnish with som confectioner’s sugar.

Kommentarer

Pin It on Pinterest