Välj en sida

Baka kaka på julmust? Jodå, det går fint! Och framför allt så blir det vansinnigt gott! Den här kakan kommer från min julbok Julens söta saker och är så saftig och mustig (!) att man nästan går åt av julglädje.

Här är julens mustigaste kaka.

Julmustkaka

Julmustkaka. Foto: Josefin Casteryd.

JULMUSTKAKA

 • 200 g smält smör
 • 2 1⁄2 dl julmust
 • 1 3⁄4 dl mörk sirap
 • 2 tsk bikarbonat
 • 3 ägg
 • 1 dl strösocker
 • 1 dl farinsocker
 • 1 msk färsk ingefära
 • 4 1⁄2 dl vetemjöl
 • 1 1⁄2 tsk bakpulver
 • 2 tsk mald ingefära
 • 1 tsk kanel
 • ett uns riven muskotnöt
 • 1⁄2 tsk kardemumma

Smält smöret och ställ det att svalna. Koka ihop julmust och sirap i en kastrull tills sirapen löst sig helt i musten. Ta kastrullen från värmen och rör ner bikarbonaten. Här gäller det att hålla i hatten, för det kan skumma till ordentligt! Ställ blandningen att svalna. Vispa samman ägg, socker och farinsocker till en luftig smet. Riv ner den färska ingefäran. Blanda vetemjöl, bakpulver och kryddor för sig och rör ner i sockersmeten varvat med det smälta smöret och julmustblandningen. Häll smeten i en smord, rund form med löstagbar kant och grädda i 175 graders värme i cirka 45 minuter. Låt kakan svalna helt och ta sedan loss den från formen. Servera med vispad grädde och clementinklyftor.

Recipe in English

JULMUST CAKE

Julmust is a must have (pun intended!) Swedish Christmas soda that outsells Coca-cola during the holiday season up here in the cold North. The taste is impossible to explain, but if you find yourself too far from IKEA to get your hands on some and still want to make this awesome cake you can try using Root Beer instead.

 • 1 cup melted butter
 • 1 1⁄4 cup julmust or root beer
 • 1 cup molasses
 • 2 tsp baking soda
 • 3 eggs
 • 1/2 cup granulated sugar
 • 1/2 cup brown sugar
 • 1 tbsp freshly grated ginger
 • 2 1⁄4 cup all purpose flour
 • 1 1⁄2 tsp baking powder
 • 2 tsp ground ginger
 • 1 tsp cinnamon
 • a pinch of nutmeg
 • 1⁄2 tsp ground cardamom

Heat julmust and molasses in a saucepan and stir until the molasses is completely dissolved. Remove from heat and stir in the baking soda (it will fizz and foam like crazy so take a step back and try to keep your calm)! Let the mixture cool. In the meantime, whip eggs and sugar together in a separate bowl. Add freshly grated ginger, flour, baking powder, and the spices. Stir in the melted butter and julmust mixture. Pour the batter into a greased round cake mould and bake at 350°F for around 45 minutes. Let the cake cool and remove it from the mould.

Kommentarer

Pin It on Pinterest