Välj en sida
Sirapslingon

Sirapslingon. Foto: Josefin Casteryd

Finns det något godare än lingonsylt? Ja, det skulle i så fall vara sirapslingon. Lingonsylt, eller krösamos som det ibland kallas, var förr en populär och billig hushållssylt och användes flitigt, både som tillbehör till olika maträtter och som ingrediens i bakverk och efterrätter. En lyxigare variant gjordes med sirap och kryddades med till exempel pomerans och kanel. Det här receptet kommer från boken Sött från förr, som (som titeln antyder) handlar om hur man bakade, saftade och syltade förr i tin. Här kan man köpa den, om man vill!

 

SIRAPSLINGON

  • 500 g lingon (frysta eller färska)
  • ½ dl vatten
  • 1 ½ dl sirap
  • ev. 2 st. torkade pomeransskal
  • 1 kanelstång

Skölj lingonen. Blanda med de övriga ingredienserna och koka på låg värme tills lingonen är mosiga och mjuka (cirka tio minuter). Avlägsna kanelstången och pomeransen och skumma av. Häll i en ren och torr glasburk och förvara kallt.

TESTA OCKSÅ: GODASTE LINGONSYLTEN

Lingonsylt

Kommentarer

Pin It on Pinterest