Välj en sida

Å, alltså den här pajen! Sprött, smörigt pajskal. Sammetslen svartvinbärskräm. Och så molnlätt, fluffig maräng på toppen. Helt enkelt magiskt gott!

pajskal

 • 1 1/2 dl vetemjöl
 • 50 g rumsvarmt smör
 • 1/4 dl kallt vatten
 • 1 msk strösocker
fyllning
 • 3 1/2 dl svarta vinbär
 • 3 dl mjölk
 • 1/2 dl majsstärkelse
 • 1 vaniljstång
 • 3/4 dl strösocker
 • 3 äggulor (spara vitorna till marängen!)
 • 1 msk smör

marängtopping

 • 3 äggvitor
 • 1/2 dl strösocker

Börja med pajskalet. Knåda ihop alla ingredienser med händerna och tryck ut i fyra små runda pajformar. Förgrädda skalen i 10 minuter i 175°C. Lägg vinbären i en kastrull och sjud under cirka tio minuter. När bären är mjuka – mosa dem ordentligt med potatismosare eller stavmixer. Häll mjölken i en kastrull och vispa ner majsmjöl, vaniljstångens frön och sockret. Värm tills det småkokar och vispa under tiden. Vispa ner äggulorna än i taget och fortsätt att sjuda under vispning tills det blir en tjock kräm. Ta från värmen och rör ner smöret och därefter vinbärsmoset. Fyll pajskalet med krämen och elvispa därefter upp äggvitorna till ett halvfast, vitt skum. Fortsätt att vispa och häll under tiden ner sockret, lite i taget. Bred försiktigt marängen över kakan och forma små toppar med en spatel eller smörkniv. Grädda i 175°C i cirka 12 minuter. Låt pajen sätta sig ordentligt innan den skärs upp.

Kommentarer

Pin It on Pinterest