Välj en sida
Salta smörbullar. recept från söta saker.

Salta smörbullar.

Jag vet att man inte ska förhäva sig, men de här bullarna är ta mig tusan ett veritabelt mästerverk! Så smöriga och saftiga att man nästan börjar gråta av bullglädje och helt fantastiskt smakrika i all sin enkelhet. Hemligheten är degen, som får extra mycket krämighet av rumsvarmt smör istället för smält. Och så fyllningen, av smör, socker och flingsalt – SÅ god!

SALTA SMÖRBULLAR

BULLAR

 • 25 g jäst
 • 2 1⁄2 dl mjölk
 • 1⁄2 dl socker
 • 1⁄2 tsk salt
 • 1 ägg
 • 75 g rumsvarmt smör
 • ca 7 dl vetemjöl

FYLLNING

 • ca 100 g rumsvarmt smör
 • 1 dl socker
 • flingsalt efter smak (jag använder ett par matskedar – löst packat flingsalt)

PENSLING

 • 1 ägg, lätt uppvispat

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och slå över jästen. Blanda ner socker, salt, ägg och det rumsvarma smöret, skuret i kuber. Knåda in vetemjölet, men använd bara så mycket som behövs för att degen ska bli fast och knådbar – decilitermängden kan variera beroende på hur hårt packat mjölet är. Arbeta degen ordentligt för hand eller med hjälp av elvispens degkrokar och ställ den sedan att jäsa under duk i ungefär en timme.

Baka ut degen på lätt mjölat bakbord och kavla den till en stor ruta (dela degen i två delar först om den känns ohanterligt stor). Bred över rikligt med smör med en smörkniv och strö över ett jämnt lager socker. Smula därefter flingsalt över sockret. Vik degrutan dubbel, med fyllningen i mitten och skär i två centimeter breda remsor. Tvinna remsorna och forma dem till en knut. Lägg bullarna i bullformar på plåt och jäs i ytterligare 30 minuter under duk. Pensla med lätt uppvispat ägg och grädda i 225 graders värme i 5–7 minuter eller tills bullarna fått en gyllenbrun färg.

 

Tips gärna dina vänner om det här receptet! Använd facebookknappen nedanför inlägget för att dela!

För att följa Söta saker på Instagram: klicka här!

För att följa Söta saker på Facebook: klicka här!

Kommentarer

Pin It on Pinterest