Välj en sida
Chokladtårta recept

Inget slår en riktigt god chokladtårta!

En riktigt somrig chokladtårta blir det i dag. Med massor av färska bär och underbar mjölkchokladganache. Tårtan går att skära i lager och fylla med allt i från klassisk vaniljkräm till hallonmousse, vit chokladmousse eller grädde. En perfekt chokladtårtbotten, helt enkelt!

Chokladganachen ovanpå tårtan stelnar efter ett tag, vilket jag verkligen gillar. Vill man ha en mer lättflytande chokladtopping kan man dubbla mängden grädde.

CHOKLADTÅRTA

KAKA

  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 msk rapsolja
  • 2 dl hackad mörk choklad

GANACHE

  • 1 dl grädde
  • 100 g  mjölkchoklad
TILL DEKORATION
  • färska bär
chokladtårta recept

Underbar chokladganache gör hela skillnaden!

Vispa ägg och socker tills blandningen är vit och skummig. Blanda ner mjölen och bakpulvret. Värm rapsoljan i en kastrull på svag värme och rör ner chokladbitarna så att de smälter. Rör hela tiden och öka inte värmen, för då blir chokladen smulig eller i värsta fall bränd. Rör ner chokladblandningen i smeten. Smörj och kakaopudra eller bröa en rund tårtform (jag använder en på 15 cm i diameter som är ganska hög) och häll i smeten. Grädda på 175°C i 30-40 minuter eller tills kakan är torr inuti. Låt svalna och stjälp upp ur formen.

Gör ganachen genom att hetta upp grädden tills den kokar. Ta genast från värmen när den kokar och rör ner chokladen tills den smält helt. Häll över kakan – Om man vill kan man låta den svalna lite innan man häller den över kakan så blir den mer trögflytande – och låt svalna på galler. Man kan med fördel låta ganachen hårdna ytterligare genom att förvara kakan i kylen. Dekorera med färska bär!

TESTA OCKSÅ: UNDERBAR CHOKLADSMÖRKRÄM

Chokladsmörkräm

chokladtårta recept

Choklad + färska bär = MUMS!

Kommentarer

Pin It on Pinterest