Välj en sida

Receptet på en riktigt bra och enkel pajdeg är ovärderlig att ha i tider av knytkalas och utflykter. Perfekt att slänga ihop och fylla med det som finns i kylskåpet för tillfället. Det här var ett av de första recept som jag lärde mig utantill och som jag använder mest till vardags, både när jag gör matpajer och söta pajer med frukt eller bär (då med socker istället för salt – se receptet). Den färdiga degen kan dessutom sparas i kylen i några dagar om man vill förbereda den innan och göra ännu  snabbare paj.

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1/2 dl kallt vatten
  • 1 tsk salt för matpaj eller 1 msk socker för söt paj

Knåda ihop alltsammans till en deg och förvara övertäckt i kylen medan du förbereder pajens innehåll. Tryck ut i en pajform så att den täcker botten och kanter. Fyll med valfritt innehåll (pajen på bilden är fylld med fetaost, kalkon, körsbärstomathalvor, riven parmesan och en äggstanning på lika delar grädde och ägg, samt lite salt och peppar). Grädda den färdiga pajen i 175°C i cirka 30-40 minuter. Observera att ugnstiden kan behöva ändras beroende på pajens innehåll!

 

Kommentarer

Pin It on Pinterest