Välj en sida
Recept på Kronans kaka – kaka med kokt potatis

Kronans kaka. Foto: Josefin Casteryd

Receptet på “Kronans kaka” ska ha förekommit i tryckt form redan 1903 i Hemmets kokbok och man kan förstå att den blev populär en lång tid efter det. Dels är den vansinnigt saftig och god, och dels har den den trevliga egenskapen att innehålla överbliven kokt potatis, vilket såklart passat bra i tider av ransonering och allmän matbrist.

Recept på kronans kaka – kaka med kokt potatis

Kronans kaka. Foto: Josefin Casteryd.

I Sverige infördes ransonering på vissa matvaror både under första världskriget och under och en bra bit efter andra världskriget. Särskilda ransoneringskort utfärdades och gjorde att hushållen var tvungna att spara in på användandet av socker, mjölk, kaffe och andra bristvaror. Under andra världskriget utökades ransoneringen till att även gälla varor som kött, ägg, socker, sirap, grädde, kryddor, mjöl, matfett, ost, risgryn, havregryn, makaroner, potatismjöl, ärter, bönor och salt.

Recept på kronans kaka – kaka med kokt potatis

Kronans kaka. Foto: Josefin Casteryd.

En av de saker som slår mig när jag läser recept från den här tiden är just uppfinningsrikedomen. Finns det inte tillräckligt med mjöl? Nä men, vad sägs om att mosa potatis istället? Mitt recept är en ganska lyxig variant av Kronans kaka (socker är tack och lov ingen bristvara i mitt skafferi) med rejäla mängder mandel och tre hela ägg. Det är dock den ovanliga saftigheten och stärkelsen från potatisen som gör det här till en av mina favoritkakor.

Recept på kronans kaka – kaka med kokt potatis

Kronans kaka. Foto: Josefin Casteryd.

KRONANS KAKA

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 200 g strösocker
  • 3 äggulor
  • 3 äggvitor
  • 150 g kokt kall potatis
  • 2 dl sötmandel
  • 3 bittermandlar
  • florsocker till garnering

Dela äggen i gulor och vitor. Rör smör och socker tillsammans med äggulorna. Riv ner den kalla potatisen och blanda till en jämn smet. Vispa äggvitorna hårda och vita. Skålla, skala och mal sötmandel och bittermandel och blanda dem med äggvitan. Vänd försiktigt ner blandningen i smeten. Häll i en väl smord rund form (cirka 20 centimeter i diameter). Grädda i 175 graders värme i cirka 45 minuter. Låt kakan stå att svalna i ungefär 15 minuter och stjälp sedan försiktigt upp den. Pudra över florsocker. Servera kakan som den är eller med hemlagad citronsås och vispad grädde.

Kommentarer

Pin It on Pinterest