Vaniljkex - Söta saker
Välj en sida

Minns ni de där storpacken med kex som fanns i nästan varje skafferi förr i ti’n? Hushållskex, eller wafers, kallade vi dem och de kom i jättepåse eller ett sådant där tunt rånpaket som gör det omöjligt att inte smula halva innehållet på golvet när man öppnar den. Choklad och vanilj var smakerna (är det hushållskex så är det!) och de fungerade som standardakutkakor när ingen hunnit baka något piffigare. Jag gillade dem – särskilt vaniljvarianten – och häromdagen kom jag på den briljanta idén att göra egna.

Jag kan tala om att de når ytterligare en nivå med hemgjord vaniljsmörkräm! Så här gör man:

  • 15 smörgåsrån
  • 50 gram rumsvarmt smör
  • 2-3 dl florsocker
  • 2-3 tsk äkta vaniljsocker (går att göra själv såhär)

Skär rånen i mindre stavar (ca 2 cm breda). Blanda smör, florsocker och vanilj till en jämn smörkräm och bred över rånbitarna. Lägg ihop dem tre och tre och förvara torrt.

Kommentarer

Pin It on Pinterest