Välj en sida

Trots att jag egentligen inte bott i Småland sedan jag var 18 år känns det som om jag liksom blir lite mer smålänning för varje dag som går. Dialekten känns bredare än någonsin, droppandet av luterskt strävsamma ordspråk i tid och otid har definitivt ökat och det tog mig tills alldeles nyligen att förstå att det växande användandet av “en” istället för “man” beror på genusmedvetenhet snarare än att man är från Rörvik. Kanske blir minnen och hembygd viktigare när man befinner sig en bit bort. Kanske är det helt enkelt bara åldern.

För mig är minnen starkt kopplade till dofter och smaker. Jag kan få tårar i ögonen av den där syrliga lukten som färska grankvistar får när det regnat. Nygödslad åker är mitt bästa vårtecken. Och doften av sadelläder och dammig häst är det tryggaste och lugnaste jag vet. Men den allra bästa hemkänslan får jag nog trots allt av något så enkelt som nybakade kanelbullar. Smaken och känslan av mjukt smör som breds ut mot bulldeg triggar så många minnen att det nästan är som att resa tillbaka i tiden.

Vilket bakverk triggar dina minnen? Var med i Månadens sötsak på temat BAKMINNEN genom att blogga eller facebooka en bakbild med recept och länka till det här inlägget. Glöm inte att skriva en kommentar här nedanför med länk till ditt inlägg (och att göra det publikt på facebook så att alla kan se det)! Man har hela juni på sig och när månaden är slut samlar jag alla bidrag och länkar i en rejäl bloggpost.

 

Kommentarer

Pin It on Pinterest