Välj en sida

Har man en gång ätit bullar gjorda på smör är det helt omöjligt att någonsin få i sig något baserat på margarin. Skillnaden är så enorm att man baxnar när man hör att många caféer och bagerier fortfarande snålar in på smöret, till förmån för det billigare, men ack så trista margarinet. Det är helt enkelt så enkelt att naturliga råvaror smakar bättre än fabricerade. Riktigt mycket bättre.

De här bullarna har fått en extra smörig smak tack vare en helt ljuvlig vaniljsmörkräm som fyllning. Så här gör jag dem:

BULLAR

 • 25 g jäst
 • 2 1⁄2 dl mjölk
 • 1⁄2 dl socker
 • 1⁄2 tsk salt
 • 1 ägg
 • 75 g rumsvarmt smör
 • ca 7 dl vetemjöl

FYLLNING

 • 100 g rumsvarmt smör
 • 2-3 dl florsocker
 • 1 äggula
 • frön från 1 vaniljstång

PENSLING

 • 1 ägg, lätt uppvispat
 • pärlsocker

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och slå över jästen. Blanda ner socker, salt, ägg och det rumsvarma smöret, skuret i kuber. Knåda in vetemjölet, men använd bara så mycket som behövs för att degen ska bli fast och knådbar – decilitermängden kan variera beroende på hur hårt packat mjölet är. Arbeta degen ordentligt för hand eller med hjälp av elvispens degkrokar och ställ den sedan att jäsa under duk i ungefär en timme.

Baka ut degen på lätt mjölat bakbord och kavla den till en stor ruta. Mixa ihop alla ingredienser till smörkrämen (går bra att göra för hand också såklart) till en jämn kräm och bred ett jämnt lager över degen. Rulla ihop rutan som en rulltårta och skär i cirka 2 cm tjocka skivor. Lägg i bullformar på plåt och jäs i ytterligare 30 minuter under duk. Pensla med lätt uppvispat ägg, strö över rikligt med pärlsocker och grädda i 225 graders värme i 5–7 minuter eller tills bullarna fått en gyllenbrun färg.

 

Kommentarer

Pin It on Pinterest