Välj en sida

Att man ska måla ägg, dekorera björkris med fjädrar och klä ut sig till påskakärring vet man ju, men vad är det egentligen vi firar när vi firar påsk?

I går började vad som i den kristna kalendern kallas för ”Stilla veckan”, eller Dymmelveckan. Palmsöndagen, som fått namn av att folket strödde palmblad framför Jesus när han red in i Jerusalen, inleder veckan som är den sista fasteveckan. Därefter tar Blå måndag, Vita tisdagen och Dymmelonsdagen vid. På Dymmelonsdagen brukade man förr byta kyrkklockornas kläppar mot träkläppar (dymlar) för att få dovare klockklang och påminna människorna om påskens allvar. Skärtorsdagen och Långfredagen, då Jesus blev korsfäst, är lågmälda dagar då man helst ska fundera över Jesus död. De leder sedan fram till Påskdagen, då den kristna världen firar Jesus uppståndelse och bryter fastan genom att äta en massa godsaker.

Från början är påsken en judisk tradition. Den judiska påsken – Pesach – firas till minne av flykten från Egypten, där det judiska folket hölls som slavar. Högtiden kallas ibland ”det osyrade brödets högtid”. Detta eftersom man avstår från att äta jäst bröd under påsken, för att påminnas om att folket var tvungna att fly i sådan hast att de inte ens hann låta brödet jäsa klart. Firandet centreras kring en stor måltid, men vin och osyrat bröd som tillbehör. Den traditionen syns även i den kristna nattvarden (med vin och oblater), eftersom det var den judiska påskmåltiden som Jesus åt tillsammans med sina lärljungar på Skärtorsdagen innan han dog.

I gammal folktro är Skärtorsdagen den dag då häxorna far till Blåkulla för att fira häxgudstjänst med Djävulen. För att förhindra den ökade häxtrafiken gömde man sina kvastar så att häxorna inte skulle kunna flyga och sköt med gevär för att skrämma dem –  en tradition som lever kvar i vår tids påskkärringar, påskris och påskasmällare.

Men oavsett om man bryter fasta, firar sin frihet eller skrämmer häxor, eller för den delen mest bara gillar en rejäl fest, är påsken ett utmärkt tillfälle att fika och äta godis.

Här är några förslag på godsaker att bjuda på i påsk.

Hemmagjort påskgodis

Påskäggsformade kakklubbor

Färgglad påsktårta

Amerikanska påskägg

Bild 1&2: Josefin Casteryd

 

 

Kommentarer

Pin It on Pinterest