Välj en sida

Det är strykande åtgång på brioche i det här hushållet nuförtiden. Det började med att vi åt dem på utvalda helger, när man hade riktigt lång sovmorgon. Sedan dess har det eskalerat något vansinnigt och numera är de frukoststandard oavsett om man har god tid på sig eller äter på språng på väg till jobbet. Häromdagen väcktes jag av ett smärre ångestvrål, när Hugo öppnade frysen och konstaterade att den var tom på brioche. Vi har nu båda insett att vi har ett problem. Dock ej gjort särskilt mycket åt det, mer än att baka nya.

Den här varianten har jag bakat med sylt i, vilket är himla piffigt eftersom det löser i-landsproblemet med att behöva dela briochen och smöra på marmelad.

BRIOCHE

  • 25 g jäst
  • 2 dl ljummet vatten
  • 1⁄2 tsk salt
  • 12–13 dl vetemjöl
  • 4 ägg
  • 1⁄2 dl strösocker
  • 150 g rumsvarmt smör

FYLLNING

  • 1-2 dl valfri sylt (jag slog till på krusbärskompott)

PENSLING

  • 1 ägg, lätt uppvispat

Rör ut jästen i ljummet vatten och tillsätt saltet. Arbeta in lite av mjölet (cirka fyra deciliter). Degen ska bli kladdig och inte gå att arbeta med händerna. Jäs under duk i 30 minuter.

Blanda ägg, socker och smör till en kladdig massa och rör ner i den jästa degen. Arbeta in resten av mjölet, men använd bara så mycket att degen går att forma och arbeta, och baka ut degen på mjölat bakbord. Smörj cirka 20 små briocheformar i muffinsstorlek (har man inte sådana går det bra att använda en muffinsplåt eller en annan form i samma storlek), rulla degen och skär den i 20 bitar.

Tryck ett hål i mitten av varje degbit och klicka i lite sylt. Knip igen fyllningshålet och rulla till en slät boll. Lägg i formarna och jäs igen under duk i 30 minuter. Pensla med ägg, strö över mandelspån och grädda i mitten av ugnen i 225°C i cirka 10 minuter. Låt svalna och ta loss från formarna. Servera med smör.

 

Kommentarer

Pin It on Pinterest