Välj en sida

Jag var ganska business minded när jag var barn. Jag och min kompis i huset mittemot brukade starta nya affärsrörelser varje helg. Vi knackade dörr och sålde nybakta rågbullar på lördagmorgnarna. Ordnade tipspromenader och kattcirkus med saftiga entréavgifter. Vi lånade ut våra Wahlströmsromaner i stans enda vinstdrivande bibliotek och tillhandahöll allehanda vardagstjänster såsom cykelbud, hundpassning, detektivarbete, skönsång och make up-konsultation.

Egentligen fanns bara en drivkraft – godis. Så fort kassan översteg priset på tre salta S och ett rör hårda lakritskarameller var tog vi cyklarna ner till kiosken och gjorde slut på rubbet.

Den som inte besitter ett lika stadigt cash flow kan med fördel göra sina egna lakritskarameller. Här är mitt recept.

  • 2 dl flytande honung
  • 2 tsk lakritspulver (eller 2 msk av sådan lakritsessens som man har i lakritsshots, om man vill ha saltare karameller)
  • ev. lite svart karamellfärg

Koka honungen på medelhög värme – den får inte brännas – tills den når en temperatur av 175°C. Rör ner lakritssmaksättningen mot slutet av kokningen. Ta från värmen och rör eventuellt ner karamellfärgen. Häll i pralinformar av silikon eller droppa ut i små pölar på bakplåtspapper. Låt svalna och stelna, lossa från formen och förvara i en fin burk.

Kommentarer

Pin It on Pinterest