Välj en sida

Håll i hatten, kära vänner, för det här med chipskaka är verkligen inget för de försiktiga. För dem av er som däremot drivs av äventyrligt mod och en omättlig längtan efter snacks kan det dock mycket väl vara det bästa som hänt sedan skivat bröd. Chips, jordnötter, salta pinnar, choklad och ljuvligt seg kola i en alldeles galen och oväntat fantastisk blandning. Låt mig presentera: Chipskakan!

CHIPSKAKA
 • 1 burk sötad, kondenserad mjölk
 • 125 g salta pinnar (ca 5 dl sönderbrutna pinnar)
 • 50 g smör
 • 1 dl jordnötssmör
 • 1 dl salta jordnötter
 • 200 g choklad av valfri art (jag blandade 1/3 vit choklad och 2/3 mörk)
 • 1 liter grillchips eller chips med flingsalt
 • Några nypor flingsalt
Ta av etiketten på burken med den kondenserade mjölken och ställ hela burken – oöppnad – i en kastrull. Fyll på med vatten så att burken täcks helt och låt småkoka utan lock i ungefär en och en halv timme. Man kan behöva fylla på med vatten under tiden så att burken hela tiden är täckt. Ta försiktigt upp den kokheta burken ur kastrullen (använd grythandske eller något sådant) och spola med kallt vatten. Låt den svalna helt innan den öppnas.
Krossa de salta pinnarna och blanda dem med smöret och jordnötssmöret i en mixer tills de blir en kladdig deg. Tryck ut degen i botten av en smord ugnsfast form (ca 15 x 20 cm). Hacka de salta jordnötterna och chokladen (eller använd chocolate chips) och strö över i ett jämnt lager. Lägg chipsen i ett lager över chokladen och täck dem med den kokta kondenserade mjölken. Strö över lite flingsalt och baka i 175 grader i 20 minuter. Låt svalna och skär i rutor.

Recipe in English:

Yes good people, it´s a cake made from potato chips, chocolate and caramel sauce.

 • 1 can sweetened condensed milk
 • 125 g pretzels (approx. 2 1/2 cups)
 • 50 g unsalted butter (approx. 1/4 cup)
 • 1/2 cup peanut butter
 • 1/2 cup salted peanuts
 • 200 g (around 1 1/2 cup) chocolate chips, dark and white mixed
 • 5 cups salted potato chips
 • a pinch of seasalt
Boil the can of condensed milk (unopened) in a saucepan – making sure it is constantly covered with water – for one and a half hours. Gently remove it from the water and set to cool completely before opening (trust me).
Crush the pretzels and combine with butter and peanut butter in a mixer until it becomes a sticky dough. Press into a thick bottom layer a buttered, small roasting pan. Chop the peanuts and spread evenly over the crust. Do the same with the chocolate chips. Spread the potato chips as a top layer and pour over the caramel from the boiled can. Spinkle a pinch of salt on top and bake for 20 minutes at 350°F. Let the cake cool and cut into squares.

Kommentarer

Pin It on Pinterest