Välj en sida

Det här receptet kommer från min nya bok Julens söta saker och är något av det chokladigaste man kan tänka sig. Huruvida coca-colan hör till julen eller inte är lite av en vattendelare bland mina vänner. Men när man serverat den här galna kakan är det ingen som bryr sig så noga längre.

KAKA

 • 200 g smör
 • 100 g mörk choklad
 • 1⁄2 tsk salt
 • 2 dl coca-cola
 • 4 dl vetemjöl
 • 2 dl strösocker
 • 2 tsk bikarbonat
 • 2 ägg
 • 1 dl crème fraiche

GLASYR

 • 100 g smör
 • 3 msk kakao
 • 1 dl coca-cola

GARNERING

 • körsbär

Smält smöret i en kastrull och bryt ner chokladen. Rör tills den löst sig och ställ kastrullen åt sidan. Tillsätt salt och coca-cola och rör om. Blanda samman mjöl, socker och bikarbonat i en bunke, tillsätt chokladblandningen och därefter äggen, ett i taget, under omrörning. Blanda sist ner crème fraichen och häll smeten i en smord och lätt mjölad sockerkaksform. Grädda kakan i 175 graders värme i cirka 40 minuter. Testa med en baksticka att den inte är kladdig i mitten. Låt kakan svalna och lossa den sedan från formen.

Rör samman alla ingredienser till glasyren i en kastrull och sjud i några minuter under lätt vispning. Låt glasyren svalna något och ringla den sedan över kakan. Garnera med rikligt med körsbär.

Recipe in English:

CHOCOLATE COCA-COLA SUPER CAKE

CAKE

 • 1 cup butter
 • 3/4 cups dark chocolate, chopped
 • 1⁄2 tsp salt
 • 1 cup coca-cola
 • 2 cups all purpose flour
 • 1 cup granulated sugar
 • 2 tbs baking soda
 • 2 eggs
 • 1/2 cup sour cream
ICING
 • 1/2 cup butter
 • 3 tbsp cocoa powder
 • 1/2 cup coca-cola
DECORATION
 • lots of cherries

Melt the butter in a saucepan and add the chopped chocolate. Stir until the chocolate has dissolved in the butter. Set aside. Add salt, and coke and stir. Mix four, sugar and bakingsoda in a bowl and add the chocolat mixture while stirring. Continue stirring while adding the eggs. Last, add the sour cream and pour the batter into a greased cake mold. Bake at 350°F for around 40 minutes. Let cool and remove from the mold.

Mix all the ingredients for the icing in a saucepan and let simmer together for a few minutes while stirring lightly. Let the icing cool slightly and pour over the cake. Garnish with plenty of cherries.

Foto: Josefin Casteryd från Julens söta saker.

Kommentarer

Pin It on Pinterest