Välj en sida

Lagom till andra advent tänkte jag bjuda på ett av mina favoritrecept såhär i saffranstider. Amerikanska saffransbullar, som jag bakar som brytbullar i långpanna med massor av glasyr över. Serverar man dem dessutom lite varma är de nästan för goda!

Receptet kommer från Julens söta saker och bilderna är tagna av Josefin Casteryd.

STICKY SAFFRON BUNS

BULLAR

 • 50 g jäst
 • 5 dl mjölk
 • 150 g smör
 • 1⁄2 tsk salt
 • 1 kuvert saffran à 1⁄2 g
 • 1 1⁄2 dl socker
 • 1 ägg
 • 12–13 dl vetemjöl

FYLLNING

 • 100 g smör
 • 1 1⁄2 dl ljust muscovadosocker
 • 1 dl mandelspån
 • 1 1⁄2 dl torkade tranbär

PENSLING

 • 1 ägg, lätt uppvispat

GARNERING

 • mandelspån
 • torkade tranbär
 • 2 dl florsocker
 • 4 msk vispgrädde

Rör ut jästen i en deciliter kall mjölk. Smält smöret och blanda ner resten av mjölken. Värm till 37 grader (fingervarmt). Häll över jästspadet och rör om. Blanda ner salt, saffran, socker och uppvispat ägg. Rör tills saffranet lösts helt i spadet. Arbeta ner vetemjölet. Använd så mycket att degen släpper från bunken, men inte mer. Jäs under duk i en timme.

Baka ut och dela i två delar. Kavla till fyrkanter och bred på smör och strö över muscovadosocker, mandelspån och hackade, torkade tranbär. Rulla ihop rutorna till rulltårtor och skär dem i cirka tre centimeter breda skivor. Lägg bullarna i smorda långpannor med någon centimeters mellanrum och låt dem jäsa samman under duk i ytterligare 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 225 graders värme i 5–10 minuter. Strö över mer mandelspån och torkade tranbär och låt bullarna svalna. Gör en glasyr av florsocker och ovispad grädde och ringla över bullarna. Bryt i portionsstora bitar och servera.

 

 

Kommentarer

Pin It on Pinterest