Ingefärskola – Söta saker. Recept på smörkola med ingefära.
Välj en sida
Ingefärskola.

Ingefärskola.

En av de allra bästa sakerna med jul är alla härliga kryddor som man får lov att gå loss med. Färsk ingefära är en fantastisk kolakryddning och i denna sammetslena ingefärskola bryter den perfekt mot det söta och ger en lite extra stingig godissmak. Varning för att cirka hälften går åt (vet inte var de tar vägen) under själva inslagningen…

INGEFÄRSKOLA

  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 dl socker
  • 1 msk riven ingefära
  • 3 msk smör

Blanda alla ingredienser  i en stor gryta. Placera en mattermometer i grytan, men se till att den hänger fritt i smeten och inte nuddar botten. Koka upp och sänk sedan värmen något så att smeten kokar jämt och lugnt. Rör lite då och då så att den inte bränns i botten. När termometern visar att smeten är 125°C (eller när smeten klarar ett mjukt kulprov) – häll den genast i en bakform klädd med bakplåtspapper. Dunka formen lite lätt mot underlaget för att bli av med luftbubblor och låt kolan svalna en aning. När den börjar anta fast form – använd en sax penslad med rapsolja för att klippa kolakakan i lagom stora kolabitar. Slå in i smörpapper.

Kommentarer

Pin It on Pinterest