Välj en sida

Jag har alltid älskat citronmarängpaj (allt med maräng är egentligen väldigt mycket min grej), så när jag häromdagen stod med två stora ananaser över i fruktskålen var det inte särskilt svårt att bestämma vad det skulle bli av åtminstone en av dem. Ananas- och marängpaj, såklart! Eller pineapple meringue pie som den kallas i det amerikanska köket. Med ananas istället för citron i en krämig blandning, toppad med mjuk och fluffig maräng. Lika genialt som det låter är det. Så här gjorde jag min.

Ananas- och marängpaj.

Ananas- och marängpaj.

Ananas- och marängpaj.

Ananas- och marängpaj.

ANANAS- OCH MARÄNGPAJ

pajskal

 • 1 1/2 dl vetemjöl
 • 50 g rumsvarmt smör
 • 1/4 dl kallt vatten
 • 1 msk strösocker
fyllning
 • 1 hel ananas
 • 1 äpple
 • 1/2 dl vatten
 • 3 dl mjölk
 • 1/2 dl majsstärkelse
 • 1 vaniljstång
 • 3/4 dl strösocker
 • 3 äggulor (spara vitorna till marängen!)
 • 1 msk smör

marängtopping

 • 3 äggvitor
 • 1/2 dl strösocker

Börja med pajskalet. Knåda ihop alla ingredienser med händerna och tryck ut i en rund pajform modell mindre (vill man ha en större och följaktligen plattare paj bör man göra dubbelsats av pajskalsdegen). Förgrädda skalet i 10 minuter i 175°C. Skala och skär ananasen och äpplet i bitar. Lägg i kastrull med vattnet och koka under cirka tio minuter. När frukten är mjuk – mosa den ordentligt med potatismosare eller visp. Häll ner i en tätmaskig sil och tryck ut så mycket vätska som möjligt tills bara “torrt” mos är kvar. Häll mjölken i en kastrull och vispa ner majsmjöl, vaniljstångens frön och sockret. Värm tills det småkokar och vispa under tiden. Vispa ner äggulorna än i taget och fortsätt att sjuda under vispning tills det blir en tjock kräm. Ta från värmen och rör ner smöret och därefter ananasmoset. Fyll pajskalet med ananaskrämen och elvispa därefter upp äggvitorna till ett halvfast, vitt skum. Fortsätt att vispa och häll under tiden ner sockret, lite i taget. Bred försiktigt marängen över kakan och forma små toppar med en spatel eller smörkniv. Grädda i 175°C i cirka 12 minuter. Låt pajen sätta sig ordentligt innan den skärs upp.

Ananas- och marängpaj.

Ananas- och marängpaj.

Ananas- och marängpaj.

GILLA GÄRNA SÖTA SAKER PÅ FACEBOOK FÖR FLER BAKTIPS OCH GODA RECEPT!

Kommentarer

Pin It on Pinterest