Välj en sida

Jag gillar klassiska kakor. Ni vet, sådana där kakor som man lika gärna kunde bli bjuden på i farmors barndomshem som på någon trevlig fika hos en kompis idag. Kryddkakor var något man ägnade mycket uppmärksamhet åt förr och epitetet “kaffekaka” fanns i massor av varianter och betecknade en kryddig kaka som passade bra till kaffe. Det här är en sådan typ av kaka, som bakas med kanel, kardemumma och hackade mandlar. Fler goda recept från förr i ti’n finns förstås i min bok på just det temat – Sött från förr.

  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 3 tsk malen kanel
  • 1 tsk grovmalen kardemumma
  • 1/2 dl hackade mandlar
  • 75 gram smält smör
  • 1 dl kokt vatten

Vispa ägg och socker och rör ner vetemjölet uppblandat med bakpulvret. Tillsätt kanel, kardemumma och hackade mandlar och därefter det smälta smöret. Koka vattnet och rör ner det hett i smeten. Häll i en smord och bröad sockerkaksform och grädda i 175°C i 40-50 minuter.

Kommentarer

Pin It on Pinterest