Välj en sida

Ibland tänker jag på alla stackars kakor som fått en kort stund i solen för att sedan förpassas som otrendiga och “gjorda”. Oavsett om den senaste trendkakorna är cupcakes, macarons eller whoopie pies kan man vara säker på att de är ersatta av någon annan ungefär lika snabbt som de fyllt varenda matlagningsmagasin, stockholmscafé och hippt söderkök. Sådant ska man förstås inte bry sig ett endaste dugg om, utan baka det man gillar och är sugen på. Som den fantastiska italienska biscottiskorpan, till exempel, som åtnjöt ett rejält uppsving när espressobarer och cappuchinofik började ta över de gamla bakelsekonditorierna. Nu har den kanske mist nyhetens glans en aning, men istället blivit en av våra käraste klassiker. Jag har gjort en enkel version med vit choklad som jag verkligen gillar.

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 dl socker
  • 3 ägg
  • 2 tsk bakpulver
  • 7 dl vetemjöl
  • en nypa salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 1/2 dl hackad vit choklad

Blanda smör, socker och vaniljsocker. Rör i ett ägg i taget. Blanda mjöl, bakpulver och salt separat och rör ner tillsammans med den hackad chokladen. Knåda lätt och forma till fyra längder. Grädda i 175 grader i 15-20 minuter. Skär genast i två centimetersbitar och ställ i eftervärmen (avstängd ugn) tills de torkat helt.

Kommentarer

Pin It on Pinterest