Välj en sida
Saffransskorpor

Saffransskorpor. Foto: Josefin Casteryd.

Lite krångliga att göra, men SÅ väl värda besväret! Min mors allra bästa skorpor har fått saffranssmak och blivit gyllengult partyfina med underbart knapriga pistagenötter och sega tranbär i. Galet goda! Och perfekta för kalla vinterdagar och mörka kvällar.

SAFFRANSSKORPOR

  • 4 ägg
  • 3 dl socker
  • 1 kuvert saffran
  • 1 msk okryddat brännvin
  • 25 g smält smör
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 dl pistagekärnor
  • 1 1/2 dl torkade tranbär

Rör ihop ägg och socker. Lös upp saffranet i brännvinet. Rör därefter ner det i smeten. Blanda i övriga ingredienser. Häll i en smord avlång brödform och grädda en timme i 200 grader på nedersta falsen. Låt kallna. Stjälp upp och svep in i en våt, urvriden handduk. Lägg i plastpåse, förslut och låt stå i 12-18 timmar. Skär i tunna skivor och lägg på plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen i cirka 10 minuter i 175 grader.

Bild och recept från boken Julens söta saker.

Kommentarer

Pin It on Pinterest