Välj en sida

Min morfars mor Anna lämnade bland annat efter sig en alldeles fantastisk anteckningsbok med recept på hennes bästa kak- och bullrecept. Handstilen är snirklig, bläcket utsmetat och instruktionerna är minst sagt vaga på sina ställen – men efter dagar av försiktigt bläddrande och uttydande har de allra flesta av recepten nu antagit digital form i min dator. Den här sommaren har jag provbakat rejält många av dem och blir lika fascinerad varje gång jag inser hur sjukt bra den här kvinnan måste ha varit på att hålla kafferep. Många av hennes kakor och bakverk, uppdaterade och anpassade efter vår tids ingredienser och mått, kommer att finnas med i den bok som Josefin och jag just nu jobbar med. Men några tycker jag tål att bjudas på även här på bloggen. Dessa, till exempel, kallar Anna för “enkla smörbakelser”, men i själva verket borde de beskrivas som kakor snarare än bakelser. Enkla är de, hursomhelst. Och väldigt väldigt goda.

  • 100 g smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 msk gräddfil
  • pärlsocker att rulla i
Arbeta samman mjukt smör (jag använder flytande smör på flaska), mjöl och gräddfil. Rulla till små bollar och vänd dem i ordentligt mycket pärlsocker. Platta till lätt och lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda i 175 ° i 10-12 minuter. Kakorna ska bli fasta på utsidan men vara mjuka inuti.

Kommentarer

Pin It on Pinterest