Välj en sida

Vet ni vad? I januari firar Månadens sötsak två år! Det är faktiskt sant. För två år sedan kickade vi igång bakutmaningen som sedan dess fått fantastiskt många deltagare som varje månad samlas kring ett sötsakstema och attackbakar som om det inte fanns någon morgondag. Det allra första temat var “polkagris” och sedan dess har antalet mat- och bakbloggar som är med i bakgerillan bara vuxit. I listan till vänster kan man se hela gänget och klicka sig runt till dem (är du med och bakar och vill finnas i listan gör du så här). Och vill man se vad vi bakat genom åren kan man kolla in listan här.

Men hörrni! Det här känns väl ändå lite värt att fira?! Jag tycker att vi gör det med ett nytt tema – och den här gången tänker jag att vi gör något som ligger oss lite extra varmt om hjärtat. Ni vet den där kakan, vetekransen eller hemkokta marmeladen som man alltid återvänder till och som alltid blir succé. Det hemliga familjereceptet som alla vill ha med sig hem från festen. Eller helt enkelt bara det godaste man vet – som man bakar oavsett om det är vardag eller fest – bara för sin egen skull. En KLASSIKER helt enkelt.

Så här gör man för att vara med:

  1. Baka, laga eller rör ihop något sött på temat klassiker, blogga om det och länka hit i bloggposten. Deadline är sista januari.
  2. Skriv en kommentar här nedanför med länken till ditt bidrag.
  3. När januari är slut sammanfattar jag alla bidrag i en stor bloggpost med bilder och länkar till alla bloggar som är med.

Mitt bidrag på temat klassiker blir en helt vanlig sockerkaka. Jag vet inte hur många gånger jag kommit hem från skolan, skidutflykten eller skogspromenaden till doften av den här. Receptet sitter i ryggmärgen och jag skulle säkert kunna baka den i sömnen om det behövdes. Godast på jorden är den alldeles nybakad med ett glas mjölk.

  • 75 g smör
  • 2 ägg
  • 2  dl socker
  • 3  dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk hemmagjort vaniljsocker
  • 1 dl mjölk eller grädde

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker och rör de blanda ingredienserna för sig. Rör ner dem tillsammans med det smälta smöret och grädden. Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform (ju äldre och mer inbakad desto bättre) och grädda i cirka 40 minuter i 175 grader.

 

Kommentarer

Pin It on Pinterest