Välj en sida

Om man redan lyckats tröttna på vanliga lussebullar och önskar något mer storslaget att servera till luciafikat kan jag tipsa om de här supergoda julkransarna med smak av mandelmassa, saffran och apelsin. Ett fantastiskt praktiskt sätt att göra vetekransar är att baka dem som rullade bullar i en rund kakform med avtagbar kant. Dels sätter den kransen på plats och ser till att den bara växer på höjden och inte blir platt och bred. Dels sparas saftigheten från fyllningen inuti bakverket på ett bättre sätt. Bra saker!

Receptet räcker till fyra kransar och går med fördel att halvera om det känns för mycket.

vetedeg:

 • 50 g jäst
 • 150 g smör
 • 5 dl mjölk
 • 1 paket saffran
 • finrivet skal från en apelsin
 • ½ tsk salt
 • 1½ dl socker
 • 1 ägg
 • 1-1½ l vetemjöl

fyllning:

 • 50 g smör
 • 200 g mandelmassa

garnering:

 • ägg till pensling
 • pärlsocker
 • hackade nötter

Rör ut jästen i 1 dl kall mjölk. Smält smöret och blanda ner resten av mjölken. Värm till 37 grader. Häll på jästspadet och rör. Blanda ner salt, saffran, socker, apelsinskal och uppvispat ägg. Arbeta ner vetemjölet. Använd så mycket att degen släpper från bunken men inte mer. Jäs under duk till dubbel storlek (minst 30 minuter). Baka ut och dela i två delar. Kavla till fyrkanter och bred på smör och riv över mandelmassa. Rulla till en rulltårta och skär i skivor (2-3 cm tjocka). Lägg i fyra runda, smorda formar och låt bullarna ”jäsa ihop” under duk i ytterligare 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och hackade nötter. Grädda i mellan 5-15 (kortare gräddningstid = saftigare/degigare kransar) minuter i 225 grader.

Kommentarer

Pin It on Pinterest