Välj en sida
marmeladrutor med svarta vinbär

Marmeladrutor. Foto: Josefin Casteryd.

Årets svartvinbärsskörd från morfar svämmar fortfarande fullkomligt över frysen och för ett litet tag sedan ställde jag mig därför och kokade mitt favoritgodis – marmeladrutor – av delar av den. Man kan göra marmeladgodis med vilken smak som helst enligt det här receptet och riktigt fint blir det såklart att göra flera sorter i starka färger. Så här går det till:

MARMELADRUTOR

  • 5 dl svarta vinbär
  • en kopp vatten
  • 3 dl syltsocker
  • strösocker till garnering

Koka vinbären tills de spricker och mjuknar tillsammans med vattnet och sila dem sedan genom en stålsil över en kastrull. Pressa ur all vätska som bara går ur dem med en sked. Koka upp igen tillsammans med syltsockret och låt koka i cirka 20 minuter eller tills smeten blir seg och lite glansig och fastnar i en hinna på kanterna. Häll upp smeten i en liten fyrkantig form klädd med bakplåtspapper och låt stelna. Skär eller klipp i rutor och rulla i strösocker.

FÖLJ MIG GÄRNA PÅ INSTAGRAM FÖR FLER SÖTA SAKER!

Kommentarer

Pin It on Pinterest