Välj en sida

Rullade små minimunkar, eller “doughnut holes” (från degen som blir över när man gör hål i mitten av munkarna!) som de ibland kallas i USA, är något av det bästa som kan serveras ur en strut. Och det vill inte säga lite. Bara doften av nygräddade tivolimunkar kan göra mig så lycklig att jag nästan svimmar. Så här gör man sina egna:

Minimunkar

Minimunkar.

MINIMUNKAR

  • 100 g smör
  • 2 ½ dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 dl socker
  • ½ tsk salt
  • 1 ägg
  • 7 dl vetemjöl
  • ca 1 liter rapsolja till fritering
  • strösocker till garnering

Smält smöret och värm tillsammans med mjölken tills blandningen är ljummen. Smula ner jästen och lös den i blandningen. Rör ner socker, salt, ägg och vetemjöl och arbeta samman till en jämn, kladdig deg. Jäs under duk i cirka en halvtimme. Dela degen i små bitar och rulla dem till runda bollar – som köttbullar i storlek ungefär. Jäs i ytterligare 20 minuter under duk. Hetta upp rapsoljan i en stor traktörpanna (använd en termometer för att se till att den håller sig under 180 grader) och fritera bollarna i cirka en minut och vänd dem så att de får färg runt om. Låt dem rinna av på hushållspapper och rulla i strösocker.

Egna fina strutar gör man lätt genom att rulla pråligt tårtpapper och fästa ihop med en tejpbit.

Kommentarer

Pin It on Pinterest