Välj en sida

Det här är en riktigt klassisk amerikansk cookie som jag tycker andas lite 50-tal och fint packade lunchlådor på skolgräsmattor. Jag vet just inte om de ser särskilt mer ut som rymdfarkoster än andra småkakor, men varför ifrågasätta ett sådant förträffligt namn som Flygande tefat (eller Flying saucers som de heter på amerikanska)? Så här gör jag dem.

100 g mörk choklad

75 g smör

1 dl socker

1 dl rörsocker

1 ägg

1½ dl vetemjöl

½ tsk salt

½ tsk bikarbonat

½ dl havregryn

1 msk mjölk

1 dl russin

2 dl hackade mandlar

Smält chokladen i en klick av smöret och låt svalna något. Rör samman resten av smöret med socker och rörsocker. Blanda ner ägget och chokladen. Blanda mjöl, salt och bikarbonat och rör ner tillsammans med havregryn, mjölk, russin och ungefär hälften av de hackade nötterna. Rulla smeten till bollar (modell större), doppa dem i de resterande mandlarna och ställ ut på plåt med bakplåtspapper. Platta till med lätt sockrade fingrar och grädda i 175 grader i 10 minuter.

Kommentarer

Pin It on Pinterest