Välj en sida

Imorgon firar Irland sin nationaldag – St Patrick’s day. Dagen, som fått namn efter Irlands nationalhelgon St Patrick, högtidlighålls inte bara på den trevliga ön, utan är känd runt om i den engelskspråkiga världen som en dag av glädje, öl och gröna hattar. I Chicago, till exempel, uppmärksammas den genom att den stora Chicagofloden färgas grön och genom att folk i allmänhet springer runt i gröna kläder och ropar “Kiss me I’m Irish!” till varandra (vare sig de är det eller inte).

Här är festligheterna ofta lite måttfullare den 17 mars, men inget ont som inte går att ändra på! Om ni, som jag, känner er lite utlandspatriotiska inför morgondagen tycker jag att ni ska passa på att fira med något riktigt grönt. De här piffiga små fyrklöverklubborna till exempel. Eller de söta konfektbitarna under dem. Och vill ni ha ännu mer irländsk inspiration tycker jag att ni ska besöka den förträfflige Donal’s fantastiska matblogg.

Klubborna och konfektbitarna är gjorda av samma konfektsmet, fast med olika smaksättning (citron och mint). Receptet räcker till att göra båda godissorterna:

1 dl grädde

1 dl vetemjöl

5 dl florsocker

2 ½ dl sötmandlar

2-3 bittermandlar

några droppar pepparmyntsolja

några droppar citronolja (använd olja anpassad för bakning)

grön karamellfärg

några rutor vit choklad

gröna nonstop

träpinnar

Vispa ihop grädde och mjöl i en kastrull och koka upp under omrörning. Rör tills smeten släpper från kastrullen och ta den sedan från värmen och ställ åt sidan att svalna. Skålla och skala mandeln, torka den noga med en kökshandduk. Mal dem i en mandelkvarn och blanda med det siktade florsockret. Rör samman med den svalnade mjölsmeten till en fast marsipanliknande massa. Färga i en fin grön färg med karamellfärg.Dela degen på mitten och smaksätt ena halvan med några droppar pepparmyntsolja (smaka av efter hand så att du får en lagom stark mintsmak) och andra halvan med citronolja. Rulla citrondegen till en rulle, skär i små bitar och tryck ner en nonstop i mitten. Kavla ut mintdegen till några millimeters tjocklek. Stansa ut fyrklöver eller någon annan form med pepparkaksformar. Smält den vita chokladen i ett vattenbad. Pensla på som “klister” för att sätta ihop fyrklövrarna två och två med en pinne emellan. Förvara i kylskåp tills chokladen stelnat.

Kommentarer

Pin It on Pinterest