Välj en sida

I dag har jag helt galet mycket att stå i. Förutom att jag ska avsluta ett stort projekt som jag hållit på med ett tag nu och jobba min tionde heldag på raken (ja, jag börjar bli ganska mör, även om det är hemskt kul), så ska jag förbereda inför morgondagen, då Svenska dagbladet kommer hit och fotar. Köket ser ut som ett stormat tivoli i nuläget och jag gissar att det inte riktigt är den typen av motiv de är ute efter.

I dag tänkte jag också bjuda er på en helt sjukt god kaka. Jag vet att jag har sagt det förr, men de här kakorna är verkligen något av det godaste man kan baka. Som spröd knäckkola fullkomligt smälter de i munnen. Och så känns de sådär mormorsfina och kärleksfulla som riktigt bra småkakor ska göra.

1½ dl mandelspån
100 g smör
1 dl socker
2 msk vetemjöl
2 msk grädde
1 msk sirap

Hacka mandelspånen grovt (har man inte mandelspån går det bra att skålla och hacka motsvarande mängd sötmandel). Blanda tillsammans med resten av ingredienserna i en kastrull och låt alltsammans sjuda långsamt under omrörning. Ta av från värmen och låt smeten svalna något så att den blir lite tjockare. Klicka ut på plåt med bakplåtspapper (håll avstånden, kakorna gillar att flyta ut i ugnen!) och grädda i ungefär 10 minuter i 150 graders värme.

Foto: Nicklas Thegerström

Kommentarer

Pin It on Pinterest