Välj en sida

Riktig engelsk marmelad görs på pomeranser – eller Sevilla-apelsiner som de ibland kallas. Det är en ganska bitter citrusfrukt som på utsidan ser ut som en lite mindre apelsin. “Seville orange marmelade”, som marmeladen kallas på engelska, är en alldeles klar, sirapslik marmelad med långa bittra skalslingor i och en alldeles fantastiskt mustig och god smak. Lite krångligare än vanlig “fruktköttsmarmelad”, men väl värd besväret. Passa på att göra den medan pomeranserna är i säsong nu på senvintern.

Engelsk marmelad

Underbar engelsk marmelad på pomeranser.

 

ENGELSK MARMELAD

  • 3 pomeranser
  • 1 citron
  • 2 dl vatten
  • 1 dl hett vatten
  • ca 8 dl syltsocker

 

Engelsk marmelad

Skrubba pomeranserna och skala loss det yttersta orangea skalet. Strimla det fint och lägg i en kastrull. Skär pomeranserna och citronen i klyftor och pressa ut saften (utan att få med fruktköttet) i kastrullen. Lägg pomeransresterna (innerskalet och kvarblivet fruktkött) i en tunn köksduk eller saftsilduk och knyt ihop kanterna ordentligt. Lägg byltet i en egen kastrull, slå över 1 dl hett vatten och låt sjuda på svag värme ett tag så att ännu mer smak frigörs. Pressa försiktigt på duken med en sked och låt den droppa av i kastrullen.

Häll över spadet i kastrullen med fruktsaft och skal. Koka försiktigt tillsammans med vatten och socker under omrörning i ca 20 minuter (tiden påverkas av kastrullens storlek). Marmeladen ska klara ett marmeladprov när den är klar (häll en sked på en kall tallrik, dra ett spår genom marmeladen och se till att det stannar). Låt marmeladen svalna en stund, skumma eventuellt av och häll på burkar (receptet räcker till två mindre burkar). Förvara i kylskåp och använd som toastpålägg eller i kakor och tårtor.

Lät det krångligt? Titta på alltsammans i rörlig bild istället i den här lilla marmeladfilmen istället!

 

Kommentarer

Pin It on Pinterest