Välj en sida

Innan allt blev stort och amerikanskt överdimensionerat var kakor i regel små, söta och många istället för en och gigantisk. När jag var liten och granntanterna bjöd till kafferep gällde minst hembakade bullar, en mjuk skuren kaka och en fem-sex småkakor som standard. Som tur är måste man inte prestera så mycket för att bjuda på fika idag, men en burk fina mormorskakor är alltid trevligt att ha i skafferiet. Här är sju varianter att välja på:

Muscovadokakor

Jag vet inte hur jag ska beskriva de här kakorna för att göra dem rättvisa. De är mjuka och sköra med en försiktig sötma, som bryts av kryddighet och frisk citron. Och när man bakar dem fylls hela köket av lugn och värme. De är helt enkelt på tok för underbara för att inte provas.

Sesamfrökakor

Sesamfröna ger en saftighet och lite knaprigt seg känsla till de här små kakorna som jag verkligen gillar. Fint prickiga blir de också.

Syltkakor

Fina små syltkakor kan man göra med vilken sylt man vill. Klassikern hallon är en av mina favoriter, liksom blodapelsinsyltkakor, som görs med världens godaste blodapelsinmarmelad istället för hallonsylt.

Chokladsnitt

En klassisk kaka, som vanligen garneras med pärlsocker. Här har jag gjort en variant med chokladströssel istället.

Mammas finaste nötskorpor

Mamma bakar någon gång om året en nötskorpa som är helt vansinnigt god. Den tar två dagar att tillreda, vilket jag tycker är ett otroligt charmigt drag hos en kaka. Dessutom blir den sötare och finare än någon annan skorpa jag ätit.

Mandelmassakakor

De här kakorna är fantastiskt goda och söta och passar väldigt bra att ge bort i present till någon med samma egenskaper. De är också världshistoriens mest lättbakade kakor.

Tranbärskakor med vit choklad

Tranbär och vit choklad är som mint och choklad. De är liksom bara menade att vara tillsammans. Det söta från chokladen bryter så fantastiskt bra mot de lite syrliga torkade bären.

Kommentarer

Pin It on Pinterest