Välj en sida

Pumpapaj är väl egentligen en ganska höstig anrättning, men har man pepparkakskrydda kvar efter julbaket passar den amerikanska pajen precis lika fint att göra nu som till Halloween. Den här varianten brukar jag göra med egengjord pumpapuré, men när det inte är säsong för pumpa går det lika bra, och till och med smidigare, att köpa puré på burk (den brukar finnas bland amerikanska livsmedel i större matbutiker).

Pumpapaj.

Pumpapaj.

 

PUMPAPAJ

pajdeg:
3 dl vetemjöl
100 gram smör
½ dl vatten
1 msk socker
½ tsk bakpulver

fyllning:
en medelstor pumpa eller 5 dl pumpapuré
4 ägg
2½ dl vispgrädde
1½ dl socker
3 tsk pepparkakskrydda

garnering:
tranbär eller lingon

Pumpapaj.

Pumpapaj.

Pumpapaj.

Pumpapaj.

Blanda alla ingredienser till pajdegen och tryck ut den i en pajform med löstagbar kant. Förgrädda i cirka 10 minuter i 160 grader. Skär pumpan i kuber och koka den mjuk (tar ungefär 5-10 minuter) i vatten. Häll av och mixa den till en jämn puré med stavmixer (alternativt köp färdig puré på burk). Mät upp 5 dl av purén och vispa ner ett ägg i taget. Vispa ner grädden och blanda i socker och kryddor. Häll blandningen i pajskalet och grädda cirka 50-60 minuter i 160 grader, tills smeten “stannat”. Låt svalna och dekorera med tranbär eller lingon.

 

Kommentarer

Pin It on Pinterest