Välj en sida

Förra helgen var min fotografvän Josefin här på besök och fotade en massa goda julsaker jag bakat till ett reportage i tidningen Dagen. Bland annat de här supertrevliga pepparkakorna – min absoluta favorit bland årets julkakor – med ingefära och citron. De fullkomligt smälter i munnen när man äter dem och jag ångrar rejält att jag inte bakade dubbel sats.

100 g rumsvarmt smör
1½ dl strösocker
1 dl farinsocker
3/4 dl ljus sirap
1 dl grädde
1 tsk rivet citronskal
2 msk citronsaft
1-2 msk malen ingefära
5½ dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
mandelspån till dekoration


Rör samman smör, socker och farinsocker till en porös massa. Tillsätt sirap, grädde, finrivet citronskal, citronsaft och ingefära. Blanda mjöl och bikarbonat för sig och rör sedan ner detta i smeten. Degen ska bli kladdig, men inte vara flytande. Linda in i plastfolie och kyl i kylskåp i cirka en timme. Forma degen till små bollar och platta till dem något. Tryck försiktigt fast några mandelspån i varje kaka och grädda i 5-6 minuter i 175 grader.

Kommentarer

Pin It on Pinterest