Välj en sida

Min mammas favoritgodis är brända mandlar. Inte de där klassiska sockriga stekpannemandlarna man köper i strut utan ni vet sådana där röda, bulliga små saker, som man kan köpa i gammaldags godisbutiker. Häromdagen försökte jag mig på att göra dem hemma, med inspiration från ett recept i en gammal kokbok jag hittat på loppis. De blev aningen sötare och sockrigare än den affärsköpta varianten och inte lika mjöliga, men de gick verkligen inte av för hackor för det. Och sjukt roliga att göra var de också.

  • 100 g sötmandel
  • 3½ dl socker
  • 100 g glykos
  • 1 ½ dl vatten
  • några droppar bittermandelolja
  • röd karamellfärg

Skålla mandeln och ta bort skalet. Torka ordentligt med papper eller handduk så att mandlarna blir helt torra. Koka samman vatten, socker, glykos och bittermandelolja i en tjockbottnad gryta. Koka i en fem, tio minuter tills sockerlagen klarar ett trådprov (Doppa fingrarna i kallt vatten och lägg en droppe av lagen mellan tummen och pekfingret. När man för isär fingrarna ska sockerlagen tråda sig). Färga lagen med karamellfärg och häll upp i en djup tallrik. Rör tills smeten kallnar och tjocknar en aning och rör därefter i mandlarna. När smeten börjar stelna, klicka ut mandlarna, inbakade i röd smet, på aluminiumfolie och låt dem stelna helt. Förvara torrt.

Kommentarer

Pin It on Pinterest