Välj en sida

Det är inte riktigt säsong för blåbär ännu, men eftersom jag fortfarande har flera burkar kvar i frysen från förra sommarens maratonplockning vill jag gärna att de ska komma till användning innan det är dags att plocka nya. De små rutorna fungerar utmärkt att frysa in och blir supergoda att servera lite värmda, med vaniljsås eller glass till. Ursprungsreceptet är från Sju sorters kakor, men där görs de med lingonsylt istället för blåbär.

kaka:

  • 1 dl socker
  • 4½ dl vetemjöl
  • 1 msk bakpulver
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 ägg
  • 2-3 dl blåbär

täcke:

  • 1½dl havregryn
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 gram smält smör

Blanda de torra ingredienserna till kakan och arbeta ner smöret och rör sedan i ägget. Bred ut i långpanna (20×30 cm) med bakplåtspapper i. Häll ut blåbären jämnt över kakan. Blanda ingredienserna till täcket och “strö” blandningen över blåbären. Grädda i 200 grader i 20 minuter. Låt svalna och skär i rutor.

Kommentarer

Pin It on Pinterest