Välj en sida

På söndag är det Mors dag, men eftersom jag bor ganska långt från mitt föräldrahem passade vi på att fira min mor förra helgen, när jag var där på besök. Mammas favoritsmaker är mint och mörk choklad, vilket gjorde valet av Mors dag-kaka ganska enkelt. Det blev en mäktig chokladkaka – nästan som sachertårta i konsistensen – med ett täcke av mintchokladganache och mintglasyr ovanpå. Helt magiskt god faktiskt! Särskilt om man äter den i solig trädgård, med färska jordgubbar och världens finaste föräldrar.

100 g smör
100 g mörk choklad
2 ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl vetemjöl

Mintchokladganache:
1/2 dl vispgrädde
100 g mörk choklad med mintsmak

Mintglasyr:

3 msk vatten
Några droppar pepparmintsolja
3 dl florsocker

Vispa ägg, vaniljsocker och socker. Smält smöret, rör 100 den mörka chokladen i det och blanda i. Rör ner vetemjölet. Häll smeten i en smord rund form med löstagbara kanter (jag brukar pudra insidan av formen med kakao efter att jag har smort den). Baka i nedre delen av ugnen, 200 grader varm, i 15 minuter. Låt svalna. Hacka mintchokladen fint. Koka upp grädden och ta den sedan genast från plattan. Rör ner chokladen i grädden och fortsätt röra tills smeten svalnat något och blivit slät. Bred ut jämnt över kakan och låt står svalt så att ganachen stelnar. Rör samman ingredienserna till mintglasyren och ringla över kakan i ett fint mönster. Servera med grädde och eventuellt jordgubbar.

Kommentarer

Pin It on Pinterest