Välj en sida

En amerikansk godsak som jag fullkomligt älskar är pecannötpaj! Det här receptet kommer ursprungligen från baksidan av en amerikansk sirapsflaska, som jag lite vingligt och fritt översatt till svenska och har funnits med mig sedan jag flyttade hem till Sverige från staterna. Jag har också lagt till ett eget recept på själva skalet, eftersom de flesta amerikaner aldrig skulle komma på tanken att göra sin pajdeg – utan istället använder en köpt variant som kommer färdiguttryckt i engångsform och förgräddad.

Kakan på bilden kommer från boken Julens söta saker. Där har jag även blandat in lite andra nötter och hemmagjord vaniljfudge i fyllningen. Originalet gör jag så här:

Recept på pecan pie, pecannötpaj

Pecannötpaj. Foto: Josefin Casteryd.


PECANNÖTPAJ

PAJSKAL

  • 3 dl mjöl
  • 1 dl flytande smör eller 100 gram rumsvarmt smör
  • 1/2 dl vatten
  • 1 msk socker

FYLLNING

  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 dl ljus eller vit sirap
  • 2 msk smält smör
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 1/2 dl pecannötter

Vispa äggen lätt med en gaffel och tillsätt socker, sirap, smör och vaniljsocker. Blanda i pecannötterna. Blanda samman ingredienserna till pajdegen och tryck ut den i en pajform (ca 20 cm). Häll pecannötsblandningen i pajskalet. Grädda i 175 grader, i nedre delen av ugnen, i cirka 60 minuter. Fyllningen ska få en seg kolaaktig konsistens och inte vara flytande när pajen är klar.

Tipsa gärna dina vänner om det här receptet!

Kommentarer

Pin It on Pinterest