Välj en sida

Bara Gud och de amerikanska livsmedelsföretagen vet vad som egentligen är i alla de här “nyttiga” power bars som ska få oss att känna oss lite sportigare när vi äter godis. Min gissning är en hel del konserveringsmedel och sisådär mycket naturliga råvaror. Som tur är behöver man inte alls köpa dem i affären, för det går alldeles utmärkt att göra dem hemma. Då kan man dessutom vara helt säker på att de innehåller bra saker. De här gjorde jag i går, efter vårens första riktiga joggingtur. De är riktigt lätta att sno ihop, går att variera i oändlighet och blir fantastiskt goda. Och vill man vara riktigt fancy så slår man in dem i glatt presentpapper när de är klara.

power bars

Hemmagjorda power bars.

POWER BARS

  • 1 dl solrosfrön
  • 4 dl havregryn
  • 15 torkade fikon
  • 1 msk hett vatten
  • 1 1/2 dl russin
  • 1 msk honung
  • 1 dl fiberflingor (t. ex. Kellog’s All-bran)

Rosta havregryn och solrosfrön i en långpanna på 175 grader i 8-10 minuter. Klipp eller skär fikonen i bitar och lägg att mjukna i en matberedare med kniv tillsammans med en matsked hett vatten. Mixa fikonen och 1 dl av russinen till en kladdig smet. Tillsätt havregrynen, solrosfröna och honungen och mixa lite till tills allt bakats samman. Blanda för hand i resten av russinen och fiberflingorna. Tryck ut smeten på en skärbräda eller stor tallrik till en två centimeter tjock fyrkant. Ställ i kylen någon timme och skär sedan i lagom stora bitar.

power-bars

Kommentarer

Pin It on Pinterest