Välj en sida

De här ingefärskakorna är en variant av amerikanska “molasses crinkles” – ett slags sirapskakor med julkryddning som oftast doppas i socker innan gräddning. Man kan smaksätta dem på flera olika sätt, men jag tycker om att göra dem som ingefärskakor. Gillar man inte ingefära kan man ersätta den med till exempel kanel, kardemumma eller vaniljsocker. Eller så bakar man dem som riktiga kryddkakor och har i både ingefära, kanel, kardemumma och nejlikor.

Foto: Nicklas Thegerström.

Scroll down for recipe in English!

INGEFÄRSKAKOR

 • 100 gram rumsvarmt smör
 • 1 dl farinsocker
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 1/2 dl sirap
 • 1 ägg
 • 4 1/2 dl mjöl
 • 1 krm salt
 • 1/2-1 tsk malen ingefära (jag använder en hel tesked, men vill man ha en mer försiktig ingefärssmak tar man en halv)
 • 1 tsk bikarbonat
 • Socker att rulla kakorna i

Rör samman smöret med farinsockret och vaniljsockret och blanda sedan ner sirap och ägg. Blanda mjöl, bikarbonat, ingefära och salt för sig och rör sedan samman med sirapsblandningen. Rulla till små bollar och doppa halva i en skål vanligt socker. Lägg på plåt med sockersidan upp. Platta till försiktigt med lite vatten på fingrarna (de ska inte vara särksilt platta, proceduren är till för att de inte ska rulla iväg och för att sockret ska fastna ordentligt). Grädda i 200 grader i 10 minuter.

Recipe in English:

GINGER COOKIES

 • 1/2 cup soft butter
 • 1/2 cup brown sugar
 • 1 tsp vanilla
 • 1/4 cup molasses or maple syrup
 • 1 egg
 • 2 1/4 cup all purpose flour
 • a pinch of salt
 • 1 tsp ground ginger
 • 1 tsp baking soda
 • granulated sugar for rolling
Stir together butter, sugar and vanilla and add the syrup and egg. Mix flour, baking soda, ginger and salt separately and then mix in with the batter. Roll into small banks and dip them in a jar filled with granulated sugar. Place the balls – sugar side up – on a baking tray and flatten them gently. Bake at 392°F for 10 minutes.

Bild av Nicklas Thegerström från boken Söta saker.

Kommentarer

Pin It on Pinterest