Välj en sida
Hälsobullar, recept

Underbara hälsobullar.

Dessa hälsobullar bakade jag förra veckan när jag inte hade särskilt mycket vetemjöl hemma och helt enkelt var tvungen att hitta på ett nyttigt bröd (egentligen var jag sugen på vita surdegsbaguetter, men det får bli en annan gång). Morötterna gör bullarna extra saftiga och de går lika bra att byta mot något annat spännande som man har i kylen (rödbetor till exempel, borde bli fantastiskt vackert).

Jag bakar de här frallorna med surdeg, men det måste man inte alls göra om man inte vill!

 

HÄLSOBULLAR
  • 25 g jäst
  • 4 dl vatten
  • 1 1/2 dl surdeg
  • 2 msk honung
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 dl rivna morötter
  • 1 dl krossade linfrön
  • 4 dl fint rågmjöl
  • ca 5-6 dl vetemjöl
  1. Smula jästen i en bunke. Häll över en deciliter ljummet vatten och rör ut jästen ordentligt. Häll i resten av vattnet, surdegen och honungen. Blanda ner salt, rivna morötter, linfrön och rågmjölet. Rör i vetemjölet sist och använd bara så mycket som behövs för att få degen att släppa kanterna. Arbeta degen ordentligt under några minuter och ställ sedan att jäsa under bakduk i en timme (gärna längre om du har tid). Ta ut degen på bakbordet och arbeta den smidig. Använd eventuellt mer vetemjöl. Dela degen och baka ut till frallor. Jäs på bakplåtspapprad plåt i ytterligare en timme. Strö eventuellt över lite smulade havregryn eller rågmjöl. Grädda i hög värme, 250 grader, i ca 12 minuter.
TIPS!

FÖLJ MIG PÅ INSTAGRAM FÖR FLER RECEPT OCH BAKTIPS!

 

Hälsobullar, recept, marmelad, bröd

Goda frallor med ost och marmelad.

Kommentarer

Pin It on Pinterest