Välj en sida

Denna amerikanska variant av julbullar blir lite kladdigare och sötare eftersom de bakas ihop i en form eller långpanna och garneras med sockerglasyr. I USA kallas de ibland lite motsägelsefullt för ”Swedish cinnamon buns”. De blir både vackrare och juligare med lite saffran i degen.

AMERIKANSKA SAFFRANSBULLAR
Bullar
 • 50 g jäst
 • 100 g smör
 • 3 dl mjölk
 • ½ g saffran
 • 1 ½ dl socker
 • 1 tsk salt
 • 1 tsk grovmalen kardemumma
 • ca 13 dl vetemjöl
Fyllning
 • 100 g smör
 • 1 ½ dl farinsocker
 • 2 tsk kanel
 • 1 ½ dl torkade tranbär
 • 1/2 dl mandelspån
 • Ett ägg till pensling
Glasyr
 • 4 dl florsocker
 • 4 msk vatten
 • 1 tsk vaniljsocker
 1. Värm mjölk och smör till 37 grader. Rör ut jästen i vätskan och blanda i saffran, salt, socker och kardemumma. Tillsätt mjölet - lite i taget - använd bara så mycket så att degen blir smidig, men fortfarande kladdig. Låt jäsa under duk i en timme. Kavla ut degen till en stor rektangel och bred ut blandningen av smör, farinsocker, kanel, tranbär och mandelspån över den. Rulla ihop som en rulltårta och skär i 2 cm tjocka skivor. Lägg bullarna intill varandra i en långpanna och låt jäsa under duk i ytterligare en halvtimme. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 200 grader i cirka 20 minuter. Låt svalna och ringla över glasyren av florsocker, vatten och vaniljsocker. Bryt i bitar och servera.

TIPS!

FÖLJ MIG PÅ INSTAGRAM FÖR FLER RECEPT OCH BAKTIPS!

Kommentarer

Pin It on Pinterest