Välj en sida

Nötbröd skivatDet är nästan lite julstämning över det här brödet och man blir faktiskt lyckligare av att äta det. På riktigt. Egentligen är det bara ett hopkok av det jag råkade ha i skafferiet vid baktillfället och det fungerar utmärkt att variera efter vad man gillar och har. Tranbären kan bytas mot russin eller torkade aprikoser, nötterna kan vara vilka nötter som helst, kanelen kan vara någon annan krydda och ja, ni förstår idén. Basen är surdeg, som gör brödet saftigare och mer hållbart. Jag använde en halv sats enligt det här receptet, vilket blir gissningsvis 3 dl.

25 g jäst
4 dl vatten
ca 3 dl vetesurdeg
1 1/2 tsk havssalt
2 msk flytande honung
2 tsk kanel
3 dl fint rågmjöl
8-10 dl vetemjöl
1 1/2 dl hasselnötter
3 dl valnötter
1 1/2 dl torkade tranbär

Smula jästen och rör ut i lite vatten. Häll på resten av vattnet och blanda i kanel, honung och salt. Rör i surdegen och rågmjölet. Arbeta in så mycket vetemjöl som behövs för att degen ska forma sig, men undvik att ta för mycket. Rör i hasselnötterna (hela), tranbären och valnötterna (smulade i stora bitar). Arbeta degen länge och låt den sedan jäsa en timme under duk. Baka ut till två limpor och strö över rågmjöl. Låt jäsa en timme under duk och grädda i 25-30 minuter i 225 grader. Riktigt fin skorpa får man om man har en het plåt under bröden som man häller en kopp vatten på innan man stänger luckan.

Kommentarer

Pin It on Pinterest