Välj en sida

Man vet ju att han har ett skrockande skratt, en röd luva och en säck full av klappar, men vem är han egentligen bakom det där vita skägget? Berättelsen om jultomten är en ganska hjärtevärmande historia, som det tål att inspireras av så här i juletid.

Foto: Josefin Casteryd.

Foto: Josefin Casteryd.

Jultomten har sin främsta förlaga i det kristna helgonet Sankt Nikolaus, som levde någon gång på 300-talet. Den helige Nikolaus var före sin saligförklaring en biskop som, precis som vår tids jultomte, gjorde sig känd som en väldigt givmild person.

Det berättas bland annat att Nikolaus gav hela sitt föräldraarv till de fattiga och att han en gång kastade in en säck med guld till några fattiga kvinnor, så att de slapp prostituera sig. Han brukade också undsätta fartyg i nöd och besatt den praktiska egenskapen att kunna befinna sig på flera ställen samtidigt – en superkraft som många säkert avundas honom lite extra så här års.

Namnet Santa Claus, som tomten har i den engelskspråkiga världen, kommer förmodligen från just Sankt Nikolaus och tomtens färgglada klädsel kan kopplas till helgonets röda biskopsdräkt.

Sankt Nikolaus vördas fortfarande som helgon i stora delar av den kristna världen och är bland annat officiell beskyddare för barn, ångerfulla tjuvar och apotekare.

Inte konstigt att alla gillar tomten, med andra ord!

Kommentarer

Pin It on Pinterest