Välj en sida
Äppelmos med bitar recept

Äppelmos med bitar.

Jag gillar att göra mitt äppelmos riktigt “chunky” – alltså med ganska mycket bitar kvar i moset. Förra helgen gjorde jag upp en del av vinteräpplena som jag fått hemifrån Småland (tre stora laddningar med Ingrid Marie från morfar, James Greve från mamma och pappa och någon tredje, lite syrlig sort, från grannen – sådan sjuk lyx att jag nästan blir yr när jag tänker på det)!

Att koka äppelmos är så sjukt trevligt göra – särskilt när det blåser småspik ute och man fryser ända in i märgen. Tre stora burkar fick jag. Två till frysen och en till kylen att ha i morgonfilen.

Jag räknar ungefär en deciliter socker per kilo oskurna äpplen, men så gillar jag också ganska syrligt och osockrigt mos. Anpassa med mer socker om ni har andra preferenser!

Jag gör också den här varianten med vanilj. Ett hett husmorstips från denna smålänning är att spara alla urgröpta vaniljstänger som blir över när man bakar i en glasburk med lock. Sedan när det är dags att koka sylt eller mos, så låter man de “tomma” stängerna koka med i smeten och vips så har man fått ur den sista vaniljsmaken ur dem också! Win!

 

ÄPPELMOS MED BITAR
  • ca 3 kg äpplen
  • 3 dl vatten
  • 3 dl socker
  • 1-2 vaniljstänger
  1. Skala äpplena och skär i klyftor. Lägg dem i en stor kastrull med vattnet. Rör ner sockret, tillsammans med fröna från vaniljstången (och för all del hela den överblivna vaniljstången också). Koka på låg värme tills äpplena gått sönder, cirka 5-10 minuter. Mosa sönder lite slarvigt med ballongvisp så att vissa bitar förblir hela medan andra mosas sönder (vill man ha ett slätt mos så kör man på tills allt är mosat). När sockret löst sig helt och allt är blandat – fiska upp kvarvarande vaniljstänger och häll moset på rena burkar. Äppelmoset klarar sig ett par veckor i kylen. Om du fryser in moset, tänk på att inte fylla glasburken ända upp till kanten eftersom burken kan spricka då!
TIPS!

FÖLJ MIG GÄRNA PÅ INSTAGRAM FÖR FLER BAKTIPS OCH SÖTA SAKER!

 

Kommentarer

Pin It on Pinterest